Podcast Playbook

Download hier gratis het Podcast Playbook van de podcasters. Op deze pagina vind je ook meer achtergrondinformatie, linkjes en aanvullingen.

Hieronder vind je alle extra informatie uit het Podcast Playbook van De Podcasters

Set 1 – basic podcast en handig voor onderweg​

Prijs complete start podcast set voor 4 personen: +/- € 450

Wil je een eenvoudig podcast set die je ook nog eens mee kunt nemen? Dan is de Podtrak P4 ideaal. Hij werkt op 2 AA-batterijen, maar je kunt ook een adapter aansluiten (optioneel).

Podtrak P4

De Zoom PodTrak P4 podcast recorder heeft vier microfooningangen en vier koptelefoonuitgangen. Ingang 3 is ook geschikt voor telefoons en heeft een mix-minus functie. Met het soundboard heb je altijd 4 jingles bij de hand.

Devine XLR microfoons

De Devine XLR microfoons van Devine zijn perfect in prijs/kwaliteit. Zowel het nadeel als voordeel: ze vangen aardig wat geluid op. Zijn je gasten minder ervaren met podcasten, dan is het niet erg als ze de microfoon niet perfect voor hun mond hebben. 

Devine XLR kabels

Bij de Devince XLR Microfoon zit standaard een kabel van 2,5 meter. Heb je langer nodig? Dan kun je eentje van 5 of 10 meter bestellen.

Set 2 – professioneel op locatie podcastset​

Prijs complete professionele podcast set voor 4 personen: +/- € 950

Wil je Pro? Dan adviseren we de Røde Podcaster Pro. We hebben hem zelf ook… Zeker in combinatie met de Røde Podmic microfoon en juiste standaard is dit een ultieme combinatie

Røde Podcaster Pro

De Røde Podcaster Pro is dé manier om je professionele podcast op te nemen. Je kunt je hele show direct opnemen op een micro SD-kaart, of gebruik hem als audio interface om het met de meegeleverde software op je laptop op te nemen. Onder de acht pads kun je jingles, reclames, bedjes of station calls zetten die je met de volumeschuif makkelijk kunt aanpassen. Je kunt ook je telefoon via Bluetooth verbinden en iemand inbellen. 
 

Røde Podmic microfoon

De Røde Podmic is een superfijne microfoon. Ze vangen weinig omgevingsgeluid op. Dat kan een nadeel zijn: de spreker moet goed in de microfoon blijven praten. Maar da’s ook het enige nadeel. Zeker in combinatie met de Røde Podcaster Pro een perfecte combi. Je kunt in het mengpaneel aangeven dat je opneemt met de Podmic, zodat alle instellingen perfect zijn. 
 

Devine XLR Kabels

Bij de Røde Podmic zit geen XLR-kabel in de doos. Bestel dus per mic eentje van 5 of 10 meter mee!
 

Online opnemen van je podcast​

Er zijn ontzettend veel handige online tools om je podcast op afstand op te nemen. Ook verzamelen we hier handige tools om je opnames te verbeteren en bestanden kleiner te maken, met behoud van de gewenste kwaliteit.

Zencastr

Met Zencastr neem je eenvoudig een podcast met gasten op afstand op. Gratis te gebruiken (max. 1 uur opname) of je koopt eenvoudig een of meerdere uren bij. Je kunt ook een abonnement nemen. Dan heb je toegang tot veel meer features, zoals video-opnames van je podcast. Ook koppel je eenvoudig Google Drive op je opnames te bewaren. 

Riverside

Ook Riverside geeft je een opname van 60 minuten cadeau. Met een duurder abonnement kun je ook video opnemen. 

Auphonic

Met Auphonic kun je je audiobestand verbeteren. De zogeheten post-productie. Dankzij wat simpele instellingen verklein je je audiobestand én verbeter je de geluidskwaliteit.

Audio & muziek voor je podcast​

Audio is natuurlijk hét onderdeel van een podcast. Vaak heb je muziek of andere audio nodig om een podcast een eigen smoel te geven. 

Premiumbeat.com

Op Premiumbeat vind je ontelbaar veel muziek voor je podcast. Meestal krijg je hele track én losse kleinere fragmenten. Je betaald eenmalig een bedrag, meestal € 49, en dan ben je klaar. Met deze kortingscode krijg je 25% korting op je eerste aankoop: kortingscode premiumbeat.com EISUGBBA. 

Hosting van je podcast

Natuurlijk heeft je podcast een plek nodig. Je audiobestand, artwork en teksten moeten gekoppeld worden aan de RSS-feed. Deze feed dien je in (of sommige tools doen dit voor je) bij de bekende podcastplatformen. Wij hebben een aantal favorieten op een rijtje gezet.

De meeste betaalde abonnementen beginnen als starter. Dan zit er een limiet op aantal downloads en bepaalde features. Hoe duurder het abonnement, hoe meer downloads. Host je de podcast zelf (vrij eenvoudig als je WordPress als CMS gebruikt), dan kun je de plug-in van Castos gebruiken. 

Castos

Bij Castos kun je terecht voor twee dingen: zelf hosten met hun handige plug-in voor WordPress (Seriously Simple Podcasting)  of een abonnement afsluiten, zodat je alles via hen regelt. Ben je handig met websites? Dan heb je de plug-in zo aan de praat. Wil je geen gedoe? Sluit dan een abonnement af.

Acast

Ook Acast heeft prima hosting voor je podcast.
 

Aanmelden en marketingtools​

Natuurlijk moet je je podcast aanmelden bij de belangrijkste platformen: Apple Podcasts, Spotify en ook Google Podcasts is handig vanwege de vindbaarheid. Overal moet je de RSS-feed van je podcast (dit leer je allemaal in de Workshop Podcast Maken) indienen. Ook kun je op vele plekken actuele informatie vinden over de tools die je kunt inzetten voor je marketing. Hier een overzicht

Apple Podcasts 

Via de podcastomgeving van Apple beheer je je podcasts en kun je waardevolle statistieken bekijken. Ook handig zijn de diverse marketingmiddelen en tips van Apple Podcasts.

Spotify for Podcasters

Natuurlijk vergeet je niet je podcast in te dienen bij Spotify!

Google Podcasts

Ook Google heeft een podcastomgeving om je podcast in te dienen. Handig voor de zoekmachine ook.

Podimo

Podimo is de eerste Nederlandstalige app waarin je je podcast kunt aanmelden om geld te verdienen.